Föreningsarbete

Bara att få komma hit ger så mycket

På påverkanstorget diskuteras motionerna och luften är fylld av en närmast pirrig energi. Birgitta Lindström från Karlskrona deltar och är nyvald till ordförande i sin förening.

Vilka frågor är viktigast att driva för Riksteaterföreningen i Karlskrona?

– Att förnya föreningen, att nå nya publikgrupper och en yngre publik. Det är nödvändigt om det ska bli någon fortsättning.

Vad är Riksteatern för dig?

– En möjlighet att uppleva kultur. Kultur är bland det viktigaste som finns. Det ger oss nya tankar och ett nytt seende på tillvaron.
Hur tycker du att kongressen varit hittills?

– Väldigt givande! Påverkanstorget är jätteintressant och en väldigt bra möjlighet att påverka. Jag var tveksam först, undrade hur det skulle fungera men som sagt, det är otroligt roligt och givande. Dessutom är det mycket lättare att prata i små grupper. Och bara att få komma hit ger så mycket.

Jag minns första gången jag var på anbud live, en dag där kommande produktioner presenterades för oss föreningar – jag var helt förtrollad! Det gav så många tankar och nya upplevelser.

 Är det någon särskild fråga du brinner för?

– Jag hoppas alla tar fasta på att sätta medlemmen i centrum och utgå från vad den vill ha. Annars blir det inget.

Igår var kulturministern här. På frågan om vad hon ville skicka med till folkrörelsen Riksteatern svarade hon stolthet, att vi ska fortsätta vara ambassadörer och  värva ännu fler, både medlemmar och publik. Vad skulle du vilja säga till politikerna?

– Ge kulturen medel så att vi i Riksteatern kan förverkliga intentionerna!